zondag 30 juni 2013

Labyrinten in de Kromme Rijnstreek

                                                                  Bed & breakfast Klein Groenbergen, Leersum.
Na mijn bezoek aan de tuin van voormalig slotklooster Gods Werkhof, nu conferentiecentrum Samaya, waar ik achter in de tuin een labyrint aantrof, werd ik nieuwsgierig naar het ontstaan en het doel van een labyrint.
En; zijn er meerdere labyrinten in de Kromme Rijnstreek?

Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof. Het verschil: in een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg. 

Een labyrint bestaat uit één lang wandelpad met een eeuwenoud vast patroon, vanzelf kom je in het centrum. "De weg is het doel" volgens een oude wijsheid. 

In een doolhof splitsen de paden zich, en zijn er ook vaak doodlopende wegen. In vergelijking met een labyrint is een doolhof meer bedoeld als een spelletje, waaraan mensen plezier kunnen beleven. 


Kleitablet uit Pylos
De oudste gedateerde afbeelding van een labyrint komt uit Pylos, Griekenland en is 3.200 jaar oud. Afbeeldingen van vergelijkbare leeftijd komen voor op rotstekeningen in het gehele Middellandse Zeegebied. Klassieke labyrinten kunnen vierkant of rond zijn, maar de constructie volgt een vast patroon De oudste vorm van het labyrint heeft maar één gang, waarin diegene die loopt vanzelf wordt begeleid naar het eindpunt.

Bij aanleg van het labyrint in de tuin van Gods Werkhof, door Our Peace Labyrint die wereldwijd aan een netwerk van labyrinten bouwt, heeft het labyrint in de kathedraal van Chartres model gestaan. De Cathédrale Notre-Dame in Chartres (Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal ) is een vroeg- gotische kathedraal die tot de beroemdste van Frankrijk behoort. De kathedraal die staat op een heuvel met uitzicht over de stad Chartres, werd gebouwd tussen 1194 en circa 1220. De kathedraal dankt haar faam vooral aan haar gebrandschilderde ramen, waardoor de gloed van het blauwe Chartres-licht schijnt.
                                                                                                                                                                Op de vloer van de kerk bevindt zich een labyrint met elf gangen in 4 kwadranten. De pelgrim moest eerst het labyrint volgen tot aan het midden, van hieruit kon hij de prachtige ramen van de kerk bewonderen.
Labyrint in  Cathédrale Notre- Dame, Chartres

Een labyrint staat symbool voor de levensweg; net als je denkt je doel te hebben bereikt, neemt het leven een onverwachte wending. Het volgen van een labyrint kan een symbolische en spirituele functie hebben. Als je besluit om het labyrint binnen te gaan volg dan in je eigen tempo de paden tot in het centrum. In het labyrint ligt een veld van energie waar je gebruik van kunt maken om in je centrum of bron te komen. Ook kun je met een vraag of intentie het labyrint lopen; alles wat er onderweg gebeurt, in je opkomt, aan je verschijnt, kan worden geïnterpreteerd in het kader van je vraag of intentie.
Het lopen van een labyrint kun je zien als een vorm van mediteren, onthaasting, heling en bezinning. Door het lopen is er een vanzelfsprekend contact met je lichaam en het patroon van paden en omkeringen vraagt een zekere oplettendheid zodat je hier aanwezig blijft. Een loopbaancoach kan een labyrint gebruiken voor inspiratie en inzicht in emotioneel geladen kwesties.

Op mijn zoektocht naar labyrinten in de Kromme Rijnstreek vond ik in de tuin van Ridderhofstad  Hindersteyn een labyrint én een doolhof.
Daar is goed te zien wat het verschil is tussen deze twee. Ervaar het zelf eens tijdens een OpenTuindag
Doolhof Hindersteyn

Een doolhof was in tweede helft van de 19de eeuw populair als tijdverdrijf voor de bewoners en hun vele gasten. Een uitstapje naar de doolhof na de thee was in de mode. Met name verliefde stelletjes zagen hun kans schoon om aan de chaperonne te ontkomen. In de tuin van Hindersteyn is in 1995 een klassiek ovaal doolhof aangelegd.  Bijzonder van dit doolhof is dat je niet in een dood stuk kan lopen, je blijft aan het dwalen totdat je in het middenveld uitkomt. De doolhof is nu op de gewenste hoogte van 185 cm.en de padlengte bedraagt 650 mtr. lang. Echt een belevenis
In het centrum van de doolhof..
om dit doolhof eens binnen te gaan en het centrum te zoeken.

Labyrint Hindersteyn
Sinds kort is er in deze tuin een jij- en- ik labyrint gecreëerd, voor 2 personen. Ieder loopt zijn eigen deel waarna de ontmoeting plaatsvindt  in het centrum.  Een labyrint is gemakkelijk en snel aan te brengen op staat dmv stoepkrijt, op het strand met bijv. een hark of in een weiland door gebruik van een maaier.
Ridderhofstad Hindersteyn is alleen toegankelijk tijdens Open Tuindagen in juni en september. Langbroekerdijk a 121, 3947 BG Langbroek.  

Het labyrint in de tuin van conferentiecentrum Samaya is vrij toegankelijk. Er wordt wel een bijdrage gevraagd voor onderhoud. Vraag naar mogelijkheden bij de receptie, 0343 552332.

Op zondag 7 juli 2013 aanvang 14.00 uur kan men onder begeleiding het labyrint lopen, bijdrage € 10,00. Odilia zal je begeleiden op je reis door het labyrint. Er wordt in stilte gelopen, ieder voor zich en toch samen. Opgeven bij: Odilia van Doorn,  Hollendewagenweg 20
3985 SG Werkhoven info@altheya.nl Tel: 06-44096337


Weet jij of er in de Kromme Rijnstreek meer labyrinten te vinden zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten